Schuttersvereniging St. Märten wint de Schatkamerpluym

Prijs op het kruispunt van cultuur en toerisme tijdens Week van Alle Kunst.

Vandaag reikte wethouder Milad Lahdo de vierde Schatkamerpluym uit. De prijs is een waardering voor verborgen schatten in de gemeente Losser die meer aandacht verdienen en verder kunnen worden ontwikkeld. Dit jaar wint Schuttersvereniging St. Märten de Schatkamerpluym. De prijs bestaat uit een kunstwerk, een glas-in-loodSchatkamerpluym werk van kunstenares Ank Stumpel, en een bedrag van 750 euro om de Schuttersvereniging te ondersteunen en te helpen ontwikkelen. De prijsuitreiking was vandaag bij Steenfabriek De Werklust. Zij wonnen de Pluym vorig jaar.

Wethouder Milad Lahdo: "Het is inspirerend om te zien hoe de Schatkamerpluym elk jaar weer een diverse groep initiatieven samenbrengt. Dit jaar werden zes totaal verschillende organisaties genomineerd, wat de veelzijdigheid in onze gemeente onderstreept. Met deze jaarlijkse prijs zetten we de verborgen schatten uit onze gemeente in de schijnwerpers. Dat doen we omdat kunst en cultuur heel belangrijk zijn voor het behoud van ons erfgoed. Ze inspireren mensen en trekken toeristen aan, wat de lokale economie versterkt. Ik dank de jury hartelijk voor hun zorgvuldige werk bij het kiezen van de winnaar."

Jury

De jury bestaat uit Dick Grovenstein van Stichting Historische Kring Losser, Martin Meijer van Hallo Losser, Evelien Fokkink van Stichting Fundament, Gerald ten Thij van Tourist Info De Lutte Losser en Anita Evering van Steenfabriek De Werklust.

Uit de juryrapporten

“De genomineerden hebben allen een sterke verbintenis met Losser en worden gewaardeerd door de bewoners van de gemeente.” 
“Unaniem is besloten om de Schatkamerpluym 2024 toe te kennen aan de Schuttersvereniging St. Märten, die een belangrijk stuk erfgoed in stand houdt en onlangs haar 100-jarig bestaan vierde.”

Wethouder Milad Lahdo: "We hopen dat deze Pluym een aanmoediging is om de traditie van de schutters in ere te houden en op deze wijze een bijdrage te leveren aan de cultuur van onze gemeente."

Genomineerden voor de Schatkamerpluym 2024 in willekeurige volgorde:

  • Muziekvereniging Excelsior: Zet de gemeente Losser al jaren muzikaal op de kaart.
  • De Dinkel Survival Runners: Een jonge vereniging met grote ambities in outdoor activiteiten en survivalruns.
  • Kerkhofploeg van Maria Vlucht: Zorgt ervoor dat het kerkhof bij de Maria Geboorte Kerk er altijd verzorgd uitziet.
  • Schuttersvereniging St. Märten: Vierde onlangs haar 100-jarig bestaan.
  • De Elektrokar: Organiseert rondritten rondom het Smokkeldorp Overdinkel.
  • Het Trefhuus Overdinkel: Dient als cultureel hart van Overdinkel, met een grote bijdrage van medewerkers en vrijwilligers aan de culturele en toeristische sector.