Gemeente Losser past visie voor laadpalen aan

Ontwikkelingen gaan hard en er komt steeds meer elektrisch vervoer bij.

elektrische autoIn 2021 stelde de gemeenteraad de 'Integrale laadvisie gemeente Losser' vast. Iedere gemeente is verplicht om een visie voor laadpalen te hebben en up-to-date te houden. Hierin staat hoe de gemeente werkt aan meer plekken om elektrische voertuigen op te laden. Omdat ontwikkelingen hard gaan en er steeds meer elektrisch vervoer bij komt, moest deze visie vernieuwd worden. Daarom is de visie aangepast naar de actuele ontwikkelingen en vastgesteld door het college, met daarbij een uitvoeringsdocument. De visie wordt voorgelegd aan de gemeenteraad voor besluitvorming. 

Verscherpte criteria voor plaatsing van een laadpaal 

In de aangepaste laadvisie zijn een aantal plaatsingscriteria aangescherpt op basis van ervaringen van de afgelopen drie jaar. Zo plaatst de gemeente bij voorkeur niet meer in hofjes en bij haakse parkeervakken voor een woning. Ook zijn nieuwe onderwerpen toegevoegd; logistiek laden voor het elektrisch vervoeren van goederen, snelladers voor het volladen van auto's op hogere snelheid, verlengd private aansluitingen zoals kabelgoten, schoon en emissieloos bouwen door gebruik van elektrische voertuigen, en laadpalen op bedrijventerreinen.

Openbare laadpaal aanvragen

Inwoners van Losser kunnen een laadpaal in de openbare ruimte aanvragen via Go-Ral Aanvraag publieke paal (laadpaalaanvragen-oost.nl). De provincie Overijssel controleert eerst of er mogelijkheid is om thuis op te laden en of de aanvrager een elektrische auto heeft of binnen drie maanden krijgt. Na goedkeuring van de aanvraag wijst de gemeente een plek aan voor de laadpaal volgens de nieuwe plaatsingscriteria. Vervolgens wordt dit met een verkeersbesluit gepubliceerd in het gemeenteblad en 'De week van Losser'. Hierin staat welke parkeervakken alleen voor elektrische auto's worden aangewezen. Omwonenden kunnen bezwaar maken als ze het niet eens zijn met de locatie. Dan volgt een bezwaarprocedure waarbij de locatie opnieuw kan worden bekeken.