Aziatische hoornaar gezien? Meld het!

De Aziatische hoornaar is een wespensoort die normaal gesproken niet in Nederland leeft en hier ongewenst is. Sinds een paar jaar wordt deze soort vooral in Zuid-Nederland gezien. Ook in Twente is deze soort al gezien.

De Aziatische hoornaar is een wespensoort die normaal gesproken niet in Nederland leeft en hier ongewenst is. Sinds een paar jaar wordt deze soort vooral in Zuid-Nederland gezien. Ook in Twente is deze soort al gezien. De Aziatische  hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Ziet u een Aziatische hoornaar, dan kunt u dit melden bij www.bijenoldenzaal.nl of via www.waarneming.nl.

Let goed op het verschil tussen de Europese- en de Aziatische hoornaar. Die laatste, en dus de ongewenste soort is kleiner heeft een zwarte kop, zwart borststuk en een geel achterlijf. Ook heeft deze soort heldergele onderpoten. De Europese hoornaar is groter, met een roodbruine kop en borststuk en een voor de helft geel achterlijf. De poten zijn roodbruin. Voeg bij een melding dan ook altijd een foto toe.  

Provincie Overijssel heeft coördinatoren aangesteld voor het verwijderen van de nesten.

Aziatische hoornaar

Foto: bijenhouders.nl