Aan de slag met het duurzaam maken van de eigen woning

Ronald uit Beuningen koos voor een volledige warmtepomp

Ronald woont met zijn vrouw en 2 kinderen in een vrijstaande woning in Beuningen. Hij maakt deel uit van de Klankbordgroep Energie Beuningen. Deze klankbordgroep is door gemeente Losser in het leven geroepen om te kijken wat nodig is om elke woning in Beuningen aardgasvrij te maken. De woning van Ronald is nog niet helemaal van het gas af. Wel heeft hij al het nodige gedaan om zijn woning zo duurzaam mogelijk te maken. Zo liggen er zonnepanelen op het dak en heeft hij sinds februari een warmtepomp. 

Wat was voor jou de reden om een warmtepomp aan te schaffen?

“De stijgende gasprijzen waren voor mij de belangrijkste om te kijken hoe ik kon besparen op de energierekening. Daarom ben ik gaan kijken hoe ik onze woning verder kon verduurzamen. Omdat ons huis in 2001 is gebouwd was er al het nodige gedaan. Denk aan dak- en vloerisolatie en dubbel glas. Ik ben daarom begonnen met de aanschaf van zonnepanelen en sinds februari 2024 hebben we ook een warmtepomp. Ik kan nog niet precies aangeven hoeveel het op de energierekening scheelt omdat de periode nog te kort is. Maar de rekening gaat in ieder geval fors omlaag. We hebben nu geen gas meer nodig. Ik heb nog wel het vastrecht voor gas aangehouden omdat we nog een mooie gaskachel in de woonkamer hebben. Misschien wordt dit in de toekomst anders ingevuld.” 

Waar moet je rekening mee houden als je een warmtepomp aanschaft. Heb je je woning bijvoorbeeld nog moeten aanpassen? 

“Voordat je overgaat tot een warmtepomp, is het handig om te zorgen dat je huis goed is geïsoleerd. Dat was bij ons al het geval. Ook hadden we al vloerverwarming en we koken we elektrisch. Wel heb ik nog een warmtescan uit laten voeren. Deze scan kost een paar euro, maar dan kun je precies zien waar de ‘lekken’ in je woning zitten. Deze lekken waren bij ons heel minimaal.”

Door wie heb je je laten adviseren over de aanschaf van een warmtepomp?

“Ik ben geen expert op dit gebied, dus ik heb veel op het internet gekeken. Ook is er een installateur  bij ons thuis geweest om te kijken wat voor ons de beste oplossing was. Dat bleek een volledige warmtepomp te zijn.”

Is het wel lekker warm wonen met een warmtepomp?

“We hadden dit jaar geen strenge winter, dus ook met warmtepomp was het comfortabel in ons huis. Ik heb nog wel een gaskachel in de woning, maar die hadden we niet nodig. Ook merkten we geen verschil met bijvoorbeeld douchen.“

Maakt een warmtepomp veel lawaai?

“In het verleden hoorde je wel eens dat er burenruzies zijn ontstaan over het geluid van een warmtepomp. Onze warmtepomp zoemt heel zachtjes. We hebben een buitenunit en een binnenunit. De buitenunit staat op het achtergedeelte van onze woning en de binnenunit staat in onze garage. We hebben de buitenunit wel zo gemonteerd dat onze buren er nauwelijks last van hebben. We hebben daar met de buren ook wel contact over gehad. Bovendien kun je tegenwoordig ook aanvullende maatregelen nemen, bijvoorbeeld een kast om de unit, om de geluidsoverlast te verminderen.” 

Heb je gebruik gemaakt van subsidies?

“De aanschaf van een volledige warmtepomp is een dure aangelegenheid. Daarom heb ik gebruik gemaakt van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidie kun je aanvragen bij de rijksoverheid voor een (hybride) warmtepomp. Overigens kunnen woningeigenaren bij de gemeente Losser ook nog subsidie krijgen voor het isoleren van de woning.”

Heb je nog tips voor woningeigenaren die de aanschaf van een warmtepomp overwegen?

Een warmtepomp is niet goedkoop. Mijn tip voor woningeigenaren is dan ook om eerst te kiezen voor isoleren: vloerisolatie, dakisolatie en dubbel glas. Daar is al veel winst mee te behalen. Daarna kun je gaan kijken wat je tegen relatief lage kosten nog meer kunt doen. Ik kan iedereen in ieder geval de warmtescan aanbevelen.”

Ook aan de slag met uw woning?

Kijk op www.duurzaambouwloket.nl/losser voor tips en advies, en plan een gratis afspraak in met de energie adviseur van de gemeente.  

warmtepompunit