Waarom weggooien als het nog gemaakt kan worden?

17 april 2025
Actueel
Repaircafe

Repaircafé Overdinkel repareert, van stofzuiger tot sta-op stoel

Aan enthousiasme geen gebrek. De zeven mannen van het Repaircafé zijn op de vrijdagochtend druk in de weer met allerlei klussen. Bij de ingang wordt een kast gerepareerd, en in de ‘technische kamer’ zijn twee vrijwilligers bezig met het vervangen van een zekering in een magnetron. Zelfs de tafel waaraan het interview  op dat moment plaatsvindt, moet eraan geloven: “We moeten ervoor zorgen dat deze straks aan de muur bevestigd kan worden.”  

Het Repaircafé in Overdinkel is gestart op 25 oktober 2024. Aanvankelijk vonden de reparaties plaats in ’t Trefhuus, maar sinds enkele weken is de groep verhuisd naar de oude bibliotheek, nog geen honderd meter verderop. “Om te starten was ’t Trefhuus prima,” vertelt Wesley Elfers, sociaal-cultureel werker van ’t Trefhuus. “Maar uiteindelijk werd de ruimte te klein. Het paste gewoon niet meer.” De oude bibliotheek blijkt een prima (tijdelijke) oplossing.  

Makerscultuur

Reparaties variëren van stofzuigers tot authentieke lampen tot fietsen. Voornamelijk kleine spullen, waarbij ze in winkels de reparaties niet meer aannemen omdat ‘weggooien en een nieuwe kopen’ voordeliger moet zijn dan het weer naar de fabriek te sturen. “Zonde,” vinden de vrijwilligers. “Een klein schroefje er in en klaar; het werkt weer. Tegenwoordig koop je spul van een goedkope winkel, gaat het kapot en gooi je het weg. Het Repaircafe probeert dit soort dingen juist te voorkomen.” De makerscultuur leeft hier echt. “Het is bewustwording, het is de portemonnee én het is een stukje sociaal contact.”  

Allerlei soorten reparaties

Er zijn genoeg mooie verhalen over reparaties. Die spelen zich niet alleen af binnen het Repaircafé, maar soms ook daarbuiten. “We hadden laatst een mevrouw met een kapotte sta-op stoel. Ze belde ons, en één van ons is toen bij haar langsgegaan om het ter plekke te repareren.” Het is geen standaardservice, maar voor uitzonderingen maken de vrijwilligers graag ruimte. Niet alles wordt trouwens aangenomen. “Witgoed doen we niet,” leggen ze uit. En als iets niet te maken is, worden onderdelen vaak alsnog hergebruikt. “We halen het apparaat uit elkaar en gebruiken de bruikbare onderdelen weer bij andere reparaties.” Daarbij is er een goede samenwerking met Repaircafé Het Gilde in Losser. “Als wij een onderdeel niet hebben, kijken we of zij het wel hebben. En andersom doen zij dat ook.”  

De vrijwilligers

Een deel van het succes is zeker te danken aan het enthousiasme van de vrijwilligers. Het zijn voornamelijk gepensioneerde mannen met verschillende achtergronden en elk hun eigen kwaliteiten. Natuurlijk doen ze het om mensen te helpen, maar het sociale aspect speelt ook een grote rol. Willem, oud-Amsterdammer en inmiddels penningmeester van de club, vertelt: “Ik woon sinds oktober 2023 in Overdinkel. In februari 2024 is mijn onderbeen geamputeerd. In huis kan ik niet veel meer, maar ik ben graag bezig. Toen ze vrijwilligers zochten voor het Repaircafé, meldde ik me meteen aan.” Het pand vormt voor hem geen belemmering: met de automatische deuren van de oude bieb komt hij gemakkelijk overal in en uit met zijn rolstoel.  

Praktische informatie

Het Repaircafé is elke vrijdag geopend van 09.30 tot 12.00 uur. Iedereen kan binnenlopen met een kapot apparaat. Voor elke geslaagde reparatie wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Als er extra materiaal nodig is voor de reparatie, moet de klant dit zelf aanschaffen en aanleveren. “Maar dat gaat altijd in overleg. We bellen om te zeggen wat we nodig hebben en wat de geschatte kosten zijn. Dan kunnen ze altijd nog besluiten om het niet te laten repareren.”  

Repaircafe(2)