De Toekomstvisie van Kristel Olde Scholtenhuis: Een Leefbaar De Lutte voor Jong en Oud

07 april 2025
Actueel
Kristel krijgt het estafettebordje door van Sanne Derkman

Interview met Kristel Olde Scholtenhuis – Stichting Dorpsbelangen De Lutte

Tijdens de toekomstestafette geven inwoners, ondernemers en organisaties hun visie op de toekomst van de gemeente Losser. Hoe willen zij bijdragen aan een fijne en duurzame leefomgeving? Deze keer spreken we met Kristel Olde Scholtenhuis, voorzitter van Stichting Dorpsbelangen De Lutte. Haar droom voor 2040? Een levendig dorp waar zowel jongeren als ouderen kunnen blijven wonen en waar voorzieningen behouden blijven.

Wat is uw toekomstdroom voor de gemeente Losser in 2040?

“In de toekomst hoop ik dat we in De Lutte voldoende ruimte creëren voor onze jongeren om in hun eigen dorp te kunnen blijven wonen. Maar ook voor ouderen is het belangrijk dat zij in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Dat betekent dat er geschikte woningen moeten zijn voor jong en oud. Daarnaast is het essentieel dat we onze voorzieningen behouden, zoals winkels, sportverenigingen en maatschappelijke ontmoetingsplekken. Verliezen we die, dan raken we ook onze inwoners kwijt.”

Hoe draagt uw organisatie bij aan die toekomstdroom?

“Als Stichting Dorpsbelangen De Lutte hebben we de eerste stappen gezet met het opstellen van een dorpsplan, gebaseerd op de toekomstvisie. Het is belangrijk dat dit plan aansluit bij wat de inwoners écht willen – van kinderen tot volwassenen. We werken daarbij bottom-up en betrekken iedereen bij het proces. Zo vragen we bijvoorbeeld aan pubers wat zij graag zouden willen zien in het dorp. We maken gebruik van de expertise binnen ons bestuur: van zorg tot energietransitie, iedereen draagt zijn steentje bij. Op die manier kunnen we actief meepraten over belangrijke onderwerpen en écht verschil maken.”

Met welke uitdagingen krijgt de gemeente Losser te maken richting 2040?

“Een grote uitdaging zal zijn om ruimte te bieden aan asielzoekers en statushouders, terwijl we ook woonruimte willen houden voor jongeren en ouderen. Een woning kan immers maar één keer gebruikt worden. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen een plek krijgt?”

Daarnaast zien we dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te vinden. Vroeger kwamen er bij een oproep meteen tien tot twintig mensen opdagen, nu moeten we mensen persoonlijk benaderen en willen ze best eenmalig een klus doen, maar een bestuursfunctie wordt minder aantrekkelijk gevonden. Daar maak ik me wel zorgen over richting de toekomst, vrijwilligers zijn essentieel.”

Toekomstestafette

Met de inzet van Stichting Dorpsbelangen De Lutte werkt Kristel Olde Scholtenhuis aan een toekomst waarin jongeren en ouderen kunnen blijven wonen in hun eigen dorp, met de nodige voorzieningen.  

Wil je ook je mening geven over de toekomst van onze gemeente? Deel in 3 minuten je mening door mee te doen met Swipocratie via losser.swipocratie.nlexterne-link-icoon