De Toekomstvisie van Karen Strijland: Gelijke Kansen voor Elk Kind
Wethouder Marian Oosterbroek overhandigt het estafettebord aan Karen Strijland. (Fotograaf: Geert Cox)
Tijdens de toekomstestafette geven inwoners, ondernemers en organisaties hun visie op de toekomst van de gemeente Losser. Hoe willen zij bijdragen aan een fijne en duurzame leefomgeving?
Interview met Karen Strijland – Directeur OBS Het Kompas
Deze keer spreken we met Karen Strijland, directeur van OBS Het Kompas. Haar droom voor 2040? Een gemeente waarin elk kind gelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen en gelukkig op te groeien.
Wat is uw toekomstdroom voor de gemeente Losser in 2040?
“In 2040 hoop ik dat alle kinderen in Losser dezelfde kansen krijgen om zich optimaal te ontwikkelen, ongeacht hun achtergrond. Dat begint bij goed, passend onderwijs dichtbij huis. Kinderen moeten met hun vriendjes naar school kunnen en na schooltijd de ruimte hebben om te spelen, sporten en ontspannen. Een veilige, stimulerende omgeving is essentieel om een goede start te maken in het leven.”
Hoe draagt uw organisatie bij aan die toekomstdroom?
“We zetten ons actief in voor kansengelijkheid. Een belangrijk initiatief is de ‘rijke schooldag’, een vast moment in de week waarop kinderen na schooltijd kunnen blijven voor leuke en leerzame activiteiten. Ze kunnen dan bijvoorbeeld bouwen met technisch Lego, zelf klei maken, een weerbaarheidstraining volgen of houtbewerking doen. Dit helpt hen niet alleen hun talenten ontdekken, maar ook belangrijke vaardigheden ontwikkelen, zoals samenwerken en doorzettingsvermogen.”
“Daarnaast hebben we sinds kort twee brugfunctionarissen op school. Zij zijn de schakel tussen school en gezin en helpen ouders bij vragen over opvoeding, geldzaken of zorg. Niet alle kinderen krijgen thuis de ondersteuning die ze nodig hebben, en met deze aanpak kunnen we hen beter helpen. Hierdoor krijgen leraren meer ruimte om zich te richten op het onderwijs, en kunnen leerlingen zich beter ontwikkelen.”
“In 2040 hoop ik dat elke school in Losser een vorm van de ‘rijke schooldag’ heeft en dat het vanzelfsprekend is dat er brugfunctionarissen zijn om gezinnen te ondersteunen. Op die manier zorgen we ervoor dat elk kind zich optimaal kan ontwikkelen.”
Met welke uitdagingen krijgt de gemeente Losser te maken richting 2040?
“De grootste uitdaging is het verschuiven van focus naar preventie. We moeten durven investeren in laagdrempelige ondersteuning, zodat zwaardere zorg zoals jeugdzorg minder vaak nodig is. Dat betekent dat we op lange termijn denken en niet alleen kijken naar directe resultaten. Daarnaast vraagt elke dorpskern om maatwerk: wat in het ene deel van de gemeente werkt, hoeft niet automatisch ook elders effectief te zijn. Het doel moet zijn dat iedere inwoner zich gelukkig en gezond kan ontwikkelen en een positieve bijdrage kan leveren aan de samenleving.”
Toekomstestafette
Met deze initiatieven draagt OBS Het Kompas bij aan een inclusieve en kansrijke toekomst voor Losser. Karen Strijland geeft het stokje van de toekomstestafette door aan Wesley Elfers, sociaal werker bij Het Fundament, om zijn visie te delen.