Het Lossers Kunstcollectief: “We zijn een toegankelijke vereniging waar mensen komen met hetzelfde doel. Het beoefenen van kunst.”

We gingen in gesprek met Hans Keeris en Hans Scholte in ’t Hoff van het Lossers Kunstcollectief. Over wanneer en waarom de vereniging is opgericht en wat deze vereniging nou zo bijzonder maakt.

De gemeente Losser, de Schatkamer van Twente. Waar de Dinkel over de grens meandert en de Tankenberg het hoogste punt van de stuwwal én van Overijssel is. Met de dorpen Beuningen, Glane(-Beekhoek), De Lutte, Overdinkel en Losser en het omringende licht-glooiende landschap. Groen, genoeglijk, gastvrij. Met talloze enthousiaste ondernemers, actieve dorpsraden, gezellige verenigingen en blijvend Noaberschap. We gingen in gesprek met Hans Keeris en Hans Scholte in ’t Hoff van het Lossers Kunstcollectief. Over wanneer en waarom de vereniging is opgericht en wat deze vereniging nou zo bijzonder maakt.  

De oprichting van het Lossers Kunstcollectief 

In 1988 richten Coen van Breugel en zijn echtgenote Anneke Vincenten het Lossers Kunstcollectief op. Dit deden zij in Overdinkel. Het doel van dit collectief was om inwoners een ruimte te geven om hun artistieke ambitie uit te voeren. Dat is gelukt! Geeft ook Hans Scholte in ’t Hoff aan: “Het Lossers Kunstcollectief is een hele toegankelijke stichting, waar je terecht kunt tegen een lage contributie. De stichting bestaat uit zo ongeveer 60-70 personen die hier hun discipline kunnen beoefenen. De kunststromingen die uitgevoerd worden zijn: Glas in lood, Etsen (grafiek), Fotografie, Schilderen en Keramiek.”   

De zoektocht naar een vaste plek 

Het Lossers Kunstcollectief heeft altijd antikraak gezeten. Ook nu wanneer je hun pand binnenloopt zou je denken dat dat zo is. Maar schijn bedriegt. Ze zitten namelijk in het oude pand van de Plus. Hier hebben ze een contract voor een jaar.  Hans Keeris vertelt: “In de jaren dat we bestaan, hebben we op veel verschillende plekken gezeten. Nu zitten we eindelijk op een wat centralere plek. Dit is erg leuk, want hierdoor kunnen mensen makkelijk een keertje bij ons binnenkijken. Helaas is deze plek ook geen vaste oplossing en moeten we dus een keer weer verhuizen. We zijn bezig om dan in de Aloysiusschool te komen. Waar we een permanent plekje hopen te krijgen om het collectief door te zetten. Mocht dit doorgaan, dan kunnen we de discipline modeltekenen ook weer terugbrengen. In dit gebouw is er geen mogelijkheid voor.” 

Het is een hechte groep mensen die samen bezig zijn 

Naast dat het Lossers Kunstcollectief de ruimte biedt om artistiek bezig te zijn, is het ook een hechte club die samen plezier hebben. Zo zaten er toen we binnenkwamen mensen samen aan de koffietafel. In de éne hand hadden ze een kop koffie en in de andere een plak cake. Ze waren gezellig aan het bijpraten. “Ga eens aan het werk!”, zegt Hans Keeris lachend.  “Het is een hechte club, met mensen vanuit allerlei plekken in Twente. De groep bestaat voornamelijk uit gepensioneerden die graag hun vrije tijd besteden aan kunst. Zij kunnen hier elk moment van de dag terecht om bezig te gaan met hun werken. Daarnaast komen ze hier natuurlijk ook om contact te zoeken. De groep is groot, maar we staan voor elkaar klaar op de momenten dat je hulp nodig bent of vragen hebt. Mocht je het willen kunnen we ook met een kritische blik naar jouw kunstwerk kijken. Op de tijden dat we zin hebben om gewoon gezellig met elkaar koffie te drinken, kan dat ook. Hier is de ruimte.”, vertelt Hans Scholte in ’t Hoff ons. 

“Ja, dat elkaar helpen hebben we ook gezien toen we gingen verhuizen. Iedereen stak zijn handen uit de mouwen. Samen hebben we onze spullen verzameld en verhuisd. Ook was er in dit pand geen elektriciteit of water aanwezig. Dus met de hulp van een aantal hele handige leden, zijn er nieuwe elektra kabels en waterleidingen gelegd. Zo zie je maar wat je met zo’n groep kunt bereiken.”, vertelt Keeris.  

Nieuwe leden en disciplines zijn welkom 

“Als collectief staan we natuurlijk ook open voor nieuwe mensen en disciplines. Mocht iemand zich melden die ruimte nodig heeft om bezig te gaan, dan kan dat. Wel moet diegene 18+ zijn en verstand hebben van de basis en basisregels. Je kunt hier niet gewoon iets gaan proberen. Heb je ideeën om andere disciplines toe te gaan voegen, dan is dat mogelijk. Vinden we juist leuk! Wel wordt er gevraagd om dit zelf te regelen en op te zetten. Maar heb je iets in gedachten, dan staan we er altijd voor open.”, aldus Scholte in ‘t Hoff.  

Waar zijn we te zien 

Als stichting doen ze er alles aan om zichzelf zichtbaar te maken. “Wij vinden het belangrijk om mensen te betrekken bij ons collectief en te laten zien wat wij doen. Dit doen we op verschillende manieren. Zo organiseren wij workshops, lezingen, houden we één keer in het jaar een open dag en nodigen we mensen graag uit om te laten zien wat we doen. Als het kan proberen we ook nog exposities te organiseren in bijvoorbeeld de cultuurhuizen van de gemeente Losser. Daarnaast zijn we natuurlijk ook elk jaar weer te zien tijdens de week van de amateurkunst. Op deze manier proberen we de kunst in de gemeente Losser, maar ondertussen ook in Twente, te bevorderen.”, sluiten ze gezamenlijk af.  In dit artikel las je meer over één van de talloze schatten in de Schatkamer van Twente. Schatten die misschien niet altijd een belletje doen rinkelen, maar wel schatten die onze gemeente Losser een onmeunig mooie plek maken om te wonen, werken en te recreëren. 

Meer weten over de Schatkamer van Twente? www.visitdeluttelosser.nl

Artikel_losser.nl_1 1

Artikel_losser.nl_2