Gemeente Losser zet belangrijke stap naar schoner en stiller bouwen

De gemeente Losser sluit zich aan bij het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen. Dit

De gemeente Losser sluit zich aan bij het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen. Dit betekent dat bouw-, sloop- en renovatieprojecten in onze gemeente schoner en stiller zullen worden uitgevoerd, wat direct voordelen oplevert voor onze inwoners.

Wat betekent dit voor u als inwoner?

Dankzij dit convenant zullen bouwprojecten in Losser aanzienlijk minder uitstoot en geluidsoverlast veroorzaken. Dit komt doordat aannemers worden gevraagd om steeds vaker uitstootvrije machines te gebruiken, zoals elektrische of op waterstof aangedreven generatoren, en kleinere machines. Op termijn geldt dit ook voor grotere machines zoals graafmachines en vrachtwagens. Dit zorgt voor een schonere en gezondere leefomgeving voor u en de bouwers zelf. Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in De Lutte, waar we al succesvol schonere bouwmethoden hebben toegepast. Maar om onze ambitieuze milieudoelen te behalen, moeten we deze aanpak in de hele gemeente uitbreiden.

Impact voor ondernemers in de bouw

Voor bouwondernemers betekent dit convenant dat er bij nieuwe aanbestedingen strengere eisen worden gesteld. Lokale en regionale bouwers krijgen hierdoor meer duidelijkheid over wat zij de komende jaren kunnen verwachten en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden. Dit stimuleert innovatie en de overgang naar schoner materieel, vooral bij lichter bouwmaterieel dat sneller emissieloos kan worden ingezet dan zwaarder of specialistisch materieel.

Ondersteuning vanuit de rijksoverheid

De gemeente wordt in deze overgang ondersteund door de landelijke overheid, die tot en met 2030 ruim 1 miljard euro beschikbaar stelt voor schoner bouwmaterieel en innovatieve werkwijzen. Bouwondernemers kunnen gebruikmaken van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB), en de gemeente kan een beroep doen op de Specifieke Uitkering (SPUK)-regeling van in totaal 180 miljoen euro. Deze financiële ondersteuning helpt ons om de extra kosten van emissieloos bouwen gedeeltelijk te dekken. Met de ondertekening van het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen zet de gemeente Losser een belangrijke stap naar een schonere, stillere en gezondere toekomst. Wethouder Jan Engels: “We zijn ervan overtuigd dat deze maatregel niet alleen de leefbaarheid voor onze inwoners verbetert, maar ook de bouwsector in onze regio moderniseert en versterkt.”