Betrek de buurt bij uw bouwplan of initiatief

Als u iets gaat bouwen, verbouwen of ondernemen, moet u uw buren hierover informeren. Doe dit voordat u een vergunning aanvraagt of aan de slag gaat

Misschien gaat u iets bouwen, verbouwen of ondernemen in uw buurt. Dan kan dat gevolgen hebben voor uw buren en voor andere mensen die dichtbij wonen of werken. Of zelfs voor de hele buurt. Het is belangrijk dat u ze laat weten wat uw plannen zijn. En hoort wat ze ervan vinden. Het liefst voordat u een vergunning aanvraagt of aan de slag gaat. Zo kunt u rekening houden met mogelijke wensen of bezwaren. En houdt u een goede relatie met de mensen die in uw straat of buurt wonen of werken. Het kan er ook voor zorgen dat uw vergunningaanvraag sneller gaat. Omdat er minder bezwaren tegen uw plan zijn.

Wat moet u weten

  • Het betrekken van mensen uit de buurt bij uw plannen noemen we participatie. Dat is soms heel klein. U belt bijvoorbeeld even bij de buren aan. En vertelt wat u van plan bent. Soms is er meer nodig. Bijvoorbeeld een bijeenkomst waarbij u de hele buurt uitnodigt. Meestal geldt: hoe groter de gevolgen voor de buurt of buren zijn, hoe belangrijker participatie is.
  • Voor sommige plannen staan regels voor participatie in de wet. Bijvoorbeeld voor plannen waarvoor u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Dan meldt de wet dat u bij uw aanvraag moet laten weten wat u aan participatie heeft gedaan.
  • De gemeenteraad van Losser stelde een lijst met gevallen op, waarbij participatie verplicht is. Bekijk de Lijst van gevallen met bindend adviesrecht gemeenteraad.

Wij denken graag met u mee

Het kiezen van de juiste aanpak van participatie hangt dus af van uw plan of initiatief. Daarover denken wij graag met u mee. Over wie u er het beste bij kunt halen. En hoe u dat het beste kunt doen. Veel informatie daarover staat in de Handreiking participatie 2024. Aan de hand van het stappenplan dat daarin staat, ziet u wat er nodig is.

Contact 

Heeft u vragen of hulp nodig bij participatie, neem dan contact op: