Dubbele achternaam kind
U kunt uw kind een dubbele achternaam geven. De achternaam is dan een combinatie van beide achternamen van de ouders. Uw kind moet dan wel de Nederlandse nationaliteit hebben. U geeft dit aan als u de geboorte van uw kind doorgeeft. U kunt ook kinderen die al geboren zijn alsnog een dubbele achternaam geven.
Wat moet u weten
Een dubbele achternaam bestaat uit maximaal 2 namen. De achternaam wordt zonder streepje of koppelteken geschreven. Bijvoorbeeld: de achternamen van de ouders zijn Jansen en Bakker. Dan kan de achternaam van het kind Jansen Bakker of Bakker Jansen worden.
Kinderen die al geboren zijn
U kunt ook kinderen die al geboren zijn een dubbele achternaam geven. Dit kan alleen als uw oudste kind is geboren op of na 1 januari 2016.
Afspraak maken naamskeuze na geboorte
- Beide ouders gaan akkoord met een dubbele achternaam en zijn aanwezig bij de afspraak. Neem allebei een geldig identiteitsbewijs mee (paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of verblijfsvergunning).
- De achternaam geldt voor alle kinderen die u samen met deze andere ouder heeft.
- U kunt dit aanvragen tot en met 31 december 2024.
- Bij een nieuwe achternaam is het paspoort of de identiteitskaart van het kind niet meer geldig. U moet een nieuw paspoort of nieuwe identiteitskaart aanvragen.
Kosten
Voor een kind dat geboren is na 31 december 2023 is de registratie van een dubbele achternaam gratis.
Voor kinderen geboren tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2024 kost dit:
- Voor het 1e kind: € 75
- Voor elk volgende kind: € 50