Overlast van dieren

Dieren zijn belangrijk en spelen een grote rol in het gebied waarin we leven. Soms kunnen ze ook overlast geven. Bijvoorbeeld als ratten of muizen in uw huis komen. U bent zelf verantwoordelijk voor het aanpakken van overlast van dieren in of rond uw huis.

Wespen

Wespen zijn nuttige dieren. Ze bestuiven bloemen en eten muggen en vliegen. Heeft u op uw eigen terrein last van wespen, probeer de overlast dan te verminderen. Informatie hierover vindt u op Wespenstichting.nlexterne-link-icoon.

Heeft u veel last van een wespennest in de openbare ruimte, dan kunt u een melding doenexterne-link-icoon.

Europese hoornaar

De Europese hoornaar is een grote wespensoort die minder agressief is dan een gewone wesp. Hoornaars zijn normaal gesproken niet geïnteresseerd in mensen. Ze kunnen alleen agressief worden als ze hun nest verdedigen. De nesten van een Europese hoornaar hoeven niet bestreden te worden. Behalve als een nest dichtbij drukke plekken hangt. Heeft u overlast van de Europese hoornaar in de openbare ruimte, dan kunt u een melding doenexterne-link-icoon.

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een wespensoort die normaal gesproken niet in Nederland leeft en hier ongewenst is. Sinds een paar jaar wordt deze soort vooral in Zuid-Nederland gezien. Ook in Twente is deze soort al gezien. De Aziatische hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Ziet u een Aziatische hoornaar, dan kunt u dit melden bij een lokale bijenhouder (imker)externe-link-icoon.

Bijenzwermen

Het komt vaak voor dat een hommel vergeleken wordt met een bij. Bijen en hommels hebben een harige vacht. Hommels hebben een bontjasje aan met zwarte en warmgele strepen en zijn iets groter dan bijen. Wespen zijn kaal en hebben zwart met felgele strepen. Ze zijn kleiner dan bijen en hommels.

Een bijenzwerm hangt vaak als een grote klont in een boom. Bijen zitten niet vaak in nestkastjes (dat doen hommels) of in de grond (dat zijn meestal wespen). Ziet u een bijenzwerm, neem dan contact op met een lokale bijenhouder (imker)externe-link-icoon. De bijenhouder kan de zwerm voor u ophalen.

Ratten en muizen

Zorg er samen met uw buren voor dat er geen overlast is van ratten en muizen. Tips hiervoor staan op de website van Twente Milieu: Voorkom rattenexterne-link-icoon.

Meld overlast van ratten of muizen in de openbare ruimte via melding doenexterne-link-icoon. Huurders van Domijn kunnen overlast van ratten of muizen melden bij Twente Milieu. Twente Milieu neemt contact met u op voor de bestrijding van de overlast.

Muskusratten

Ziet u een muskusrat, doe dan een melding bij Waterschap Vechtstromenexterne-link-icoon.

Eikenprocessierups

Meld overlast van de eikenprocessierups.

Beschermde soorten

Sommige diersoorten zijn beschermd en mag u niet bestrijden. Bijvoorbeeld steenmarters, vleermuizen en roeken.

Steenmarters mag u niet doden of vangen. U kunt overlast door steenmarters, zoals het knagen aan autokabels, tegenhouden. Spuit bijvoorbeeld kabels en andere onderdelen van uw auto in met anti-marterspray. Deze spray koopt u bij dierenspeciaalzaken.

Dierenplaag

Misschien is er (of dreigt er) in of rond uw woning een dierenplaag. Neem dan contact op met een particulier bedrijf dat gespecialiseerd is in ongediertebestrijding.